Στις 07 Μαρτίου 2017, τα τμήματα Γ, Δ και Ε πληροφορικής του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Ευγενίδου. Με την άφιξή μας στο χώρο όπου ήταν ιδιαίτερα προσιτός στα παιδιά, οι υπεύθυνοι του προγράμματος μάς χώρισαν σε 2 μεγάλες ομάδες των 12 ατόμων. Κάθε ομάδα παρακολούθησε δύο δράσεις με τη συμμετοχή 3 εκπαιδευτικών και ενός εισηγητή ανά ομάδα.

Η πρώτη δράση αφορούσε το Amimation. Αρχικά, η εισηγήτρια του προγράμματος μας εξιστόρησε την ιστορία του animation και την εξέλιξή του κατά το πέρασμα των χρόνων μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια ανέφερε διάφορες τεχνικές δημιουργίας Animation και επικεντρώθηκε στην τεχνική Stop Motion Movies, με τη χρήση διάφορων υλικών όπως 3D χαρακτήρων, πλαστελίνης, χαρτιού, κτλ. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 4 επιμέρους υποομάδες, όπου η κάθε μια κλήθηκε να φτιάξει την δική της ταινία μικρού μήκους για τη ζωή του μεταξοσκώληκα, με τη χρήση ipad, της LEGO movie application και έτοιμων χάρτινων υλικών (πεταλούδες, κουκούλια, μεταξοσκώληκας, φύλλα ευκάληπτου, σποράκια). Ήταν πραγματικά πολύ ωραία εμπειρία και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν!

Η δεύτερη δράση, αφορούσε την 3D εκτύπωση. Η εισηγήτρια μας έκανε μια γρήγορη αναδρομή της δουλειάς ενός designer και του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί για να ολοκληρώσει το σχεδιασμό ενός αντικειμένου. Στη συνέχεια μας εξήγησε την λογική με την οποία δουλεύουν oι 3D εκτυπωτές. Στο τέλος, μας έδειξε και ανέλυσε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον εκτυπωτή που έχουν στο εργαστήριό τους. Επίσης, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες των 2 ατόμων όπου δούλεψαν σε υπολογιστές και έφτιαξαν το δικό τους 3d μενταγιόν ενσωματώνοντας σε αυτό ο καθένας το όνομά του. Οι ομάδες εξοικειώθηκαν αμέσως με τη χρήση του ελεύθερου λογισμικού Tinkercad και με τη βοήθεια της εισηγήτριας έφεραν εις πέρας την πραγματικά ενδιαφέρουσα αποστολή τους.

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους στο Ίδρυμα Ευγενίδου για την πολύ οργανωμένη προσπάθεια να ενισχύσουν το ενδιαφέρον των παιδιών στην εξέλιξη των νέων τεχνολογιών. Ευχόμαστε να συνεχίσουν με ιδιαίτερο ζήλο την προσπάθειά τους και το σχολείο μας να ξαναζήσει παρόμοιες εμπειρίες.

Οι εκπαιδευτικοί: Ευγενία Μιχαηλίδου, Γεωργία Οικονομίδου, Παππά Μαριλένα, Καρανίκα Ειρήνη-Αθηνά, Τζωρτζίνα Μουτάφη.

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου