Μια αλλιώτικη εμπειρία είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Πειραιά την Τετάρτη στις 29 Νοεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.

Την έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 9 Ιουνίου στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2017, έχει επιμεληθεί η εικαστικός και γλύπτρια Δανάη Στράτου, την οποία και συναντήσαμε στο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου για να μας ξεναγήσει.

Αυτός ακριβώς ο χώρος καθόρισε, όπως μας είπε και η ίδια, την αρχική πηγή της έμπνευσής της. Με το μύθο της Περσεφόνης να συμβολίζει τους διαδοχικούς κύκλους ζωής και θανάτου ο χώρος πίσω από το θέατρο – που καθώς εκτείνεται «βλέπει» προς τη θάλασσα – φιλοξενεί ακριβώς αυτό το ταξίδι του επισκέπτη, την ίδια την κίνηση της ζωής, μια κίνηση που λυτρώνει γιατί κρύβει μέσα της την οικειότητα της συνύπαρξης, τον προορισμό, το ίδιο το ταξίδι στη φυσική και …μεταφυσική του διάσταση.

Περιδιαβάζοντας το μονοπάτι με τις συκιές και τον ήχο του νερού να μας συνοδεύει, αντικρίσαμε ένα ιδιαίτερο θέαμα: μια συστάδα από 1000 πήλινα αγγεία τοποθετημένα όλα στο ίδιο ύψος και γεμάτα νερό δημιουργούσαν μια φυσική διαδρομή που για τον καθένα από εμάς βιώθηκε σαν μια ξεχωριστή σωματική εμπειρία.

Η επίσκεψή μας έκλεισε με την παρακολούθηση μιας σύντομης προβολής με πλάνα από το εργαστήριο αγγειοπλαστικής στην Κρήτη, όπου ειδικοί τεχνίτες δούλεψαν τα υλικά για την κατασκευή των αγγείων υπό την επίβλεψη της κας Στράτου.

Καθώς αρχίσαμε να παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής, κάποιοι μαθητές μας ομολόγησαν πως αισθάνθηκαν για λίγο «ταξιδιώτες». Πράγματι, ίσως να ήταν και έτσι, αφού στην κοινή μας εμπειρία αυτό που γευτήκαμε θύμιζε την έναρξη και το τέλος ενός … συμβολικού ταξιδιού.

Ευχαριστούμε θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ που ανέλαβε τα έξοδα της μετακίνησης με το τουριστικό λεωφορείο και την κα Δαρίτση Χριστίνα για την πολύτιμη βοηθειά της.

“Πάνω στη Γη – Κάτω από τα Σύννεφα: η Αγέλαστη Πέτρα”